ČIŠČENJE JETER

Home / Joga obraza - face joga / ČIŠČENJE JETER

ČIŠČENJE JETER

V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom lesa in s čustvom jeze. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva –  jetra so element lesa, ki začne podporni ciklus petih elementov,  če energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev.

Jetra so največji organ za presnavljanje, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo in izdelujejo žolč. Direktno iz črevesja priteče v jetra kri, ki je polna hranilnih snovi, pa tudi drugih, škodljivih substanc (strupi iz okolja, konzervansi, barvila, stabilizatorji). Neškodljive in predelane snovi odtečejo preko ven v telo, škodljive snovi pa z žolčem direktno v črevo, kjer se z blatom izločijo iz telesa. Jetra, skupaj z žolčem, žolčnikom in žolčevodom sestavljajo tudi pomemben sistem za presnovo maščob in za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A,D,E in K.
Za pravilno delovanje jeter je zelo pomembno, da sta kapilarna mreža v jetrih in žolčevod dobro prepustna. Zaradi nezdravega načina življenja pa zaužijemo tako veliko strupenih snovi, da se sestava žolča spremeni in tvori tako imenovani žolčni pesek.
Pri čiščenju jeter očistimo  zamašene poti in marsikateri simptomi izginejo. 

KDAJ JE POTREBNO IZVESTI ČIŠČENJE JETER ?


PRI povišanem holesterolu,
slabi presnovi maščob,
rumeni barvi kože ali beločnice,
vetrovih,
bolečinah v rami, v zgornjem delu hrbtenice,
kronični utrujenosti
motnjah pri spanju. 
 Pri ljudeh brez simptomov je  potrebno 3 do 5 čiščenj v razmiku od 2 do 4 tednov, da se žolčevod in jetra res očistijo. Pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa postopek ponavljamo tako dolgo, dokler simptomi ne izginejo.

Postopek čiščenja jeter je relativno enostaven in poceni. Najbolje je, da ga izvedemo v soboto in v nedeljo počivamo. Naslednji dan po čiščenju smo namreč neverjetno utrujeni , ker je žolčnik ponoči pospešeno deloval, namesto da bi počival. Učinek čiščenja je večji pri padajoči luni.

Princip čiščenja jeter je zelo enostaven: dan ali dva pred čiščenjem uživamo jedi, ki čim manj obremenjujejo žolčnik. Izogibamo se mastnim jedem, po možnosti uživamo samo zelenjavo, da se žolčnik poleni ter začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Tik pred spanjem pa spijemo večjo količino olja in s tem povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki »potisne« pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli izločijo skozi črevo.

R E C E P T

Postopek čiščenja je naslednji:
P R V I    D A N

 • Do 14. ure
  Uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo), najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.
 • Od 14. ure 
  Nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno vodo.
 • Ob  18. uri
  Pripravimo si 50g grenke soli (dobi se v lekarnah ), če delamo prvič vzamemo samo 30g. To sol zmešamo v 8dc vode ter si jo po 2dc razporedimo po sledečem postopku. Prvih 2dc mešanice soli in vode spijemo ob 18 uri.
  Napitek bomo lažje spili, če vodo ohladimo, pa tudi limonin sok, popravi okus.
 • Ob 20. uri
  Zopet spijemo 2dc mešanice soli z vodo.
 • Ob 21.45 uri
  Gremo na stranišče in se pripravimo na odhod v posteljo.
 • Ob 22.00 uri
  Dobro premešamo (lahko v mikserju) 125 ml olja (najboljše je extra deviško olivno olje) z najmanj 170 ml sveže stisnjenega grenivkinega soka. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj vležemo na hrbet ali desni bok z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Na jetra položimo termofor ali topel obkladek. V tej legi ostanemo najmanj 20 minut, da se bodo kamni in pesek lahko izločili. Zaspimo.

DRUGI   DAN

Zjutraj
Zopet spijemo 2dc mešanice soli in vode, vendar ne pred 6. uro zjutraj. Lahko gremo nazaj v posteljo.

Dve uri kasneje
Še zadnjič spijemo mešanico soli in vode, če do takrat še nismo dobili driske. Dve uri potem lahko začnemo jesti  sadje in nadaljujemo s kuhano zelenjavo brez maščobe).

Zjutraj  bomo dobili drisko. V straniščni školjki se bo blato usedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Predno se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna.

Kamenčki raznih dimenzij

Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjene, tako da nam vsaj nekaj časa nihče ne »gre na jetra«.

Zadnje objave
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Schisandra superhrana za jetru