5 ELEMENTOV

5 ELEMENTOV

5 Elementov je v bistvu znanost, 5 glavnih vrst naravnih dejavnosti, katerih medsebojno delovanje, spominja na medsebojno delovanje lesa, ognja, zemlje, kovine in vode. Dogajanje v naravi je odvisno od sistema subtilnih ravnotežij med postopki, ki lahko pomagajo, ovirajo ali zavirajo drug drugega. Znanost 5 elementov omogoča stopnjo predvidevanja, ki je prerasla v prerokovanje in nam dala moč, za spreminjanje ustroja narave, na način ki se neizkušenim največkrat zdijo veličastni.


LES / jetra in žolčnik/ POMLAD

Po taoistični in tradicionalni kitajski medicini je 4. februarja nastopil ciklus LESA ,
njegov najdejavnejši organ so Jetra in žolčnik.
Jetra po teoriji petih elementov predstavljajo les; njegova barva je zelena, tako v okolju in tudi na jedilniku. Les se pomladi razvija in raste: krepimo ga z gibanjem, vajami za prožnost/ jogo, učimo se popustljivosti in neustrašnosti, za izzive ki bodo pred nami.
Ciklus jeter traja tri mesece ( od 4.02.-6.05.) V tem času je priporočljivo da jetra okrepimo in obnovimo, z njimi pa tudi žolčnik, oči, kri, mišice in kite, nohte.
Pozitivna čustva lesa- jeter: prijaznost, omiljena z inteligenco. Diskretnost, sproščenost,jasne misli, ustvarjalnost, spravljivost, timsko delo.
Negativna čustva lesa- jeter : jeza, nasilnost, vročekrvnost, glasnost, trma, prevelika  natančnost, tekmovalnost in nasprotovanja.
Predstava da jeza lahko vpliva na jetra, je prisotna v več jezikih, tudi v slovenščini. Besedna zveza » iti na jetra« pomeni, da nas nekaj moti oz. nam povzroča nejevoljo.

SPODBUDIMO NAŠA JETRA

 1. Uživajte super živila: šisandro in spirulino. Uživajte kislo hrano, pijte zeleni čaj, ter si vsak dan privoščite veliko žlico bio kokosovega olja.
  2. Korkuma-termerik je začimba, katera razbremenjuje jetra in žolčnik, čisti kri, znižuje holesterol in deluje protivnetno. V kombinaciji s kajenskim poprom pomaga pri hujšanju in čiščenju jeter.
  3. Kadar so jetra preobremenjena in razdražena / nespečnost med 23 in 3 uro/, masiramo kazalca na rokah, ter nežno masirajte področje jeter na desni stani pod rebrami.
  4. Dodatno uživanje Vitamina B-kompleks in encim bromelin,  saj pripomoreta  k jetrni prenovi.
  5. Izogibajte se škodljivim maščobam, belem sladkorju, alkoholu in procesirani hrani!
  6. Med 7.00 in 11.00 uro uživajte svežo hrano, aktivno se gibajte in veliko pijte vodo in nesladkane zelene čaje.

 

 

Zadnje objave
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Čistač uhaJoga lica - prirodni lifting